30 dec 2020

"F" klassen overzichten

Geplaatst door Dirk van Berkel
Afdeling: 
F2 Schaal

Vanwege het veelvuldige gebruik van de term 'F2' binnen onze club toch even een korte uitleg omtrent deze misvatting met betrekking tot het aanduiden van een groep scheepsmodel-vaarders. We hebben tenslotte weinig te doen in deze corona tijd waarbij vele restricties het dagelijks leven platlegd. Dus even wat historie oprakelen.

F2 is dus GEEN groepsaanduiding zoals we op de vereniging onterecht voortdurend beluisteren als we het hebben over leden die scheepsmodellen bouwen en er mee varen. F2 is een figurenparkoers (vorm) en zo zijn er meerdere klasse aanduidingen zoals F1-V, F1E-1kg, F1E >1kg, F3V, F3E en F6 en F7, FSR-V, FSR-H, Offshore, etc.etc. Allemaal met hun eigen parkoersvormmen en regels, F2 is er maar één van, zelfs daarin zijn er nog weer 3 afzonderlijke klassen zoals de F2A, F2B en F2C. Deze laatste zijn belangrijk vanwege de modelgrootte en de docking maten. 'F2 schaal' ook op deze website, is dus eigenlijk een onnozele aanduiding van het aangeven van de groep schaalmodelvaarders. Ook bestaat er een 'C' klasse C1 t/m C4, dit is een statische klasse scheepsmodellen die niet kunnen varen maar een strenge bouwbeoordeling krijgen van een jury. De oorzaak van die F2 term ligt bij het organiseren van diverse originele ANSF / Naviga wedstrijden begonnen op 1 mei 1983 aan de Zegerplas, ruim een jaar na onze oprichting. Daar werd voor het eerst een Naviga F2-A-B-C  parcours gevaren. Hier werden de echte klasseregels gehanteerd. Op 5 juni dat jaar werd een tweede wedstrijd gehouden waardoor er in de volksmond F2 varen onstond. Maar dat doen we al jaren niet meer, het zijn nu meestal zelfverzonnen parcoursen met veelal eigen regeltjes. Kijk ook eens op deze site onder de knop "VAREN" > "F2 schaal" voor een nadere uiteenzetting.

We hadden in mei 1983 zo'n 31 seniorleden en 3 jeugdleden en er werd uitsluitend met scheepsmodellen gewerkt in onze club. Maar 2 leden waren soms met vliegtuigen in de weer en hadden ook een modelboot. Kijk maar in het MVW 25 jarig jubileumboek op blz.3.   

Vergroten van de overzichten hieronder door er op te klikken.

Kijk hieronder naar de NAVIGA "F" klassen:

NOOT

        Noot: FSR_V 6,5 cc bestaat niet meer, is nu 7,5 cc


 

 

Nolina
Kaasboederij van Harten Bouwbedrijf D. Hoek
RC-Modelshop  
Nolina