Zeilen

Hallo,

Leuk dat je interesse hebt in het zeilen met modelboten. Op dit moment (2016) is het zeilen met radiografische zeilboten nog steeds een leuke en uitdagende hobby. Je kan een kant en klare RC-zeilboot kopen of zelf bouwen. Het bouwen van de zeilboten is een hele uitdaging, de juiste romp vorm, groot of juist klein, van hout, polyester of carbon en als de boot klaar is komt het op de stuurmanskunst aan om de snelheid en gewenste koers te pakken d.m.v. de wind. Hoewel het aantal deelnemers bij wedstrijden en toertochten de afgelopen jaren iets is afgenomen, is er nu een redelijk stabiel aantal liefhebbers die zich bezig houden met deze milieu vriendelijke en leuke tak van de RC-hobby. Er zijn gezellige toertochten, waarbij een bepaald traject wordt afgelegd en verder worden er op verschillende lokaties wedstrijden georganiseerd. Waarbij de ANSF wedstrijden als instap gezien kunnen worden, de regels zijn eenvoudiger dan in de klasse wedstrijden gehanteerd worden waardoor ook als je nooit eerder wedstrijden gezeild hebt toch mee kan doen.

https://sites.google.com/site/schaalmodelskutsjedvb/home

Advies:

Voor alle beginnende RC-zeilers geldt dat je eerst moet onderzoeken wat je wilt.
Ga je alleen met zeiltochten meedoen?
Of wil je ook aan wedstrijden meedoen?
Ga je dan in de leer tijdens de ANSF wedstrijden of stap je in bij een meer aan regels gebonden klasse?
En ook niet onbelangrijk waar wordt er gevaren met het type boot wat je wilt gaan aanschaffen (nieuw of tweedehands) of misschien zelfs wel wilt gaan bouwen?
Onderzoek dit eerst, zoek of vraag informatie op de vele bestaande websites!
Dit om teleurstellingen te voorkomen!
 

Als je meer informatie zoekt kan je via de knop "MEDIA & TECHNIEK" foto's, video's, bouwverslagen en de kennisbank vinden. Wel even sorteren op Zeilen, zodat je de informatie makkelijker terug kan vinden.

Verder vind je hier nog een verdere afsplitsing:

 1. Nieuwsbrief (Dirk van Berkel)
 2. Type boten
 3. Uitslagen (ANSF)

Het zeilen gebeurt met modelzeilboten (meestal) zonder schroef, dus geheel afhankelijk van de wind en de stuurmanskunst van de stuurlui aan de wal. Waar voorheen gebruik gemaakt werd van 40Mhz zenders/ontvangers, waardoor de gebruikte kristallen onderling afgestemd moesten worden is dat tegenwoordig na de introductie van 2,4Ghz zenders/ontvangers niet meer nodig. De zender en ontvanger zijn gebonden en de communicatie gebeurt alleen naar elkaar. De verdere techniek in de modelzeilboot bestaat uit een roerservo en een zeilservo of zeilwinch. In kleinere zeilbootjes is meestal een zeilservo met langere arm geplaatst om het zeil aan te halen of te laten vieren en bij grotere modelzeilboten is dat een zeilwinch en in echt grote modellen soms wel meerdere winches.

MODELZEILEN IN ANSF COMPETITIE OVER 20 JAAR:          door: Dirk van Berkel

Onderstaande grafiek laat een deelnemers overzicht zien van het modelzeilen over de afgelopen 20 jaar in ANSF verband. Helaas is de teloorgang van onze eigen zeilers van MVW geslonken van 19 zeilers in 2003 naar nog net 4 zeilers in 2019. In 2020 is er nog 1 wedstrijd geweest bij HMBC op 20 september en bestaat er geen klassement over dat jaar i.v.m. de corona pandemie. In de horizontale regel van het grafiek komt 1 overeen met het jaar 2000 en 20 is het jaar 2019.

 


 

 

Nolina
wetronic-logo Bouwbedrijf D. Hoek
    Nolina